Pastel de Nata - tarte portugheze cu crema de ou


Pastel de Nata nu este doar cel mai renumit desert portughez, ci si unul dintre cele mai indragite dulciuri din lumea intreaga. Turistii stau ore in sir la rand pentru a degusta aceasta delicatesa! Eu m-am gandit sa il prepar pentru voi si sa va scriu cateva retete, tinand cont ca cea originala este pazita cu strasnicie de marii patiseri. Iata mai jos cele mai bune si mai grozave Pasteis de Nata...

Aceste mini tarte cu o crema delicioasa de ou au fost preparate prima data prin secolul al 18-lea, de niste maicute de la o manastire catolica din Belem, Lisabona, pentru vizitatorii lor. Prevazatoare, maicutele au dat spre pastrare reteta unei patiserii aflate in vecinatate. 

Manastirea s-a inchis in 1820, insa faimoasele tarte se prepara si in ziua de azi. Patiseria din Belem a respectat reteta simpla a maicutelor pana in 1837, iar de atunci au inceput sa presare pe tarte scortisoara si zahar pudra, pentru un aspect desavarsit. 

Inca din acele vremuri, turistii, localnicii, dar mai ales copiii erau innebuniti dupa aceste micute, dar fabuloase tarte, iar reteta s-a raspandit intai pe teritoriul Portugaliei si apoi in intreaga lume. Acum in Portugalia, Franta, SUA, Spania, Australia, Singapore si China, turistii stau ore in sir la rand doar pentru a gusta o astfel de delicatesa. 

Care este motivul? In afara de gustul excelent, evident... Poate un motiv ar fi reteta originala pe care nu o cunoaste nimeni sau secretul pastrat cu sfintenie de chef-ii marilor restaurante. Poate faptul ca mirosul acestui amestec de lapte, oua si scortisoara te poate ameti. Sau poate ca sunt atat de mici incat nu-ti vine sa crezi ca sunt perfecte, pana nu incerci. Iar dupa ce incerci, nu te mai poti opri:))

  
Cert este faptul ca oricine poate incerca sa le prepare acasa. Iar apoi, cand ajungeti in Lisabona, va puteti opri sa le gustati colo unde au fost inventate...

Reteta originala se pare ca era una foarte simpla - dintr-un aluat facut cu apa, faina si unt si o crema cu lapte, zahar si oua, insa de-a lungul timpului maestrii patiseri si-au pus amprenta pe aceasta reteta atat de populara, contand pe faptul ca nimeni nu stia de fapt ce si cum. 

Acum in lume, Pasteis de Nata se prepara in aproape toate cafenelele, dupa tot atat de multe retete. Cele mai multe dintre acestea indica un amestec din oua, zahar si lapte, cu adaos de mirodenii, insa mai sunt unele care sustin ca tartele ies la fel de bune si cu frisca, faina, smantana sau iaurt. Indiferent care este alegerea ta, trebuie sa le incerci:)

Mai jos va ofer doua variante de retete de Pastel de Nata - celebra tarta portugheza cu ou!


Pastel de Belem

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 500 ml lapte gras, 9 galbenusuri, 9 linguri de zahar brun, 1 baton de vanilie, 1 baton de scortisoara si zahar vanilat.

  
Mod de preparare: 

- aluatul se taie rondele si se "muleaza" pe forme de briose sau tarte unse cu unt. Se coace circa 10 minute la foc mediu, in cuptorul incins in prealabil.

- galbenusurile se bat cu zaharul brun cu ajutorul mixerului, pana obtii o compozitie spumoasa.

- laptele se fierbe cu batonul de vanilie si de scortisoara, apoi se indeparteaza condimentele si se lasa la racit.

- spuma de oua se adauga peste lapte, iar aceasta crema (lichida) se toarna peste aluatul de patiserie copt in forme. 

- cuptorul trebuie sa fie foarte incins:)

- se coc tartele pana prind o nuanta cafenie pe deasupra. Cand sunt gata, se presara pe ele scortisoara si zahar vanilat.


Pastel de Nata

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 6 galbenusuri, 100 ml lapte gras, 350 ml frisca, 80 g faina, 9 linguri de zahar, vanilie, scortisoara, coaja de lamaie. 

  
Mod de preparare:

- aluatul se coace in forme la fel ca mai sus.

- crema se face astfel: galbenusurile se bat cu zaharul in bain-marie, pana se obtine o crema groasa si se topeste zaharul.

- laptele si faina se amesteca si se pun peste galbenusuri.

- frisca se bate separat si apoi se adauga treptat crema de oua cu zahar si laptele, apoi condimentele. 

- spuma astfel obtinuta se toarna in formele de tarte si acestea se coc la foc mic pana devin aurii. Se servesc cu zahar vanilat. 

  
Indiferent ce reteta alegi, eu iti urez distractie placuta in bucatarie si sper sa obtii cel mai bun desert pe care l-ai facut vreodata:)


Pastel de Nata nu este doar cel mai renumit desert portughez, ci si unul dintre cele mai indragite dulciuri din lumea intreaga. Turistii stau ore in sir la rand pentru a degusta aceasta delicatesa! Eu m-am gandit sa il prepar pentru voi si sa va scriu cateva retete, tinand cont ca cea originala este pazita cu strasnicie de marii patiseri. Iata mai jos cele mai bune si mai grozave Pasteis de Nata...

Aceste mini tarte cu o crema delicioasa de ou au fost preparate prima data prin secolul al 18-lea, de niste maicute de la o manastire catolica din Belem, Lisabona, pentru vizitatorii lor. Prevazatoare, maicutele au dat spre pastrare reteta unei patiserii aflate in vecinatate. 

Manastirea s-a inchis in 1820, insa faimoasele tarte se prepara si in ziua de azi. Patiseria din Belem a respectat reteta simpla a maicutelor pana in 1837, iar de atunci au inceput sa presare pe tarte scortisoara si zahar pudra, pentru un aspect desavarsit. 

Inca din acele vremuri, turistii, localnicii, dar mai ales copiii erau innebuniti dupa aceste micute, dar fabuloase tarte, iar reteta s-a raspandit intai pe teritoriul Portugaliei si apoi in intreaga lume. Acum in Portugalia, Franta, SUA, Spania, Australia, Singapore si China, turistii stau ore in sir la rand doar pentru a gusta o astfel de delicatesa. 

Care este motivul? In afara de gustul excelent, evident... Poate un motiv ar fi reteta originala pe care nu o cunoaste nimeni sau secretul pastrat cu sfintenie de chef-ii marilor restaurante. Poate faptul ca mirosul acestui amestec de lapte, oua si scortisoara te poate ameti. Sau poate ca sunt atat de mici incat nu-ti vine sa crezi ca sunt perfecte, pana nu incerci. Iar dupa ce incerci, nu te mai poti opri:))

  
Cert este faptul ca oricine poate incerca sa le prepare acasa. Iar apoi, cand ajungeti in Lisabona, va puteti opri sa le gustati colo unde au fost inventate...

Reteta originala se pare ca era una foarte simpla - dintr-un aluat facut cu apa, faina si unt si o crema cu lapte, zahar si oua, insa de-a lungul timpului maestrii patiseri si-au pus amprenta pe aceasta reteta atat de populara, contand pe faptul ca nimeni nu stia de fapt ce si cum. 

Acum in lume, Pasteis de Nata se prepara in aproape toate cafenelele, dupa tot atat de multe retete. Cele mai multe dintre acestea indica un amestec din oua, zahar si lapte, cu adaos de mirodenii, insa mai sunt unele care sustin ca tartele ies la fel de bune si cu frisca, faina, smantana sau iaurt. Indiferent care este alegerea ta, trebuie sa le incerci:)

Mai jos va ofer doua variante de retete de Pastel de Nata - celebra tarta portugheza cu ou!


Pastel de Belem

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 500 ml lapte gras, 9 galbenusuri, 9 linguri de zahar brun, 1 baton de vanilie, 1 baton de scortisoara si zahar vanilat.

  
Mod de preparare: 

- aluatul se taie rondele si se "muleaza" pe forme de briose sau tarte unse cu unt. Se coace circa 10 minute la foc mediu, in cuptorul incins in prealabil.

- galbenusurile se bat cu zaharul brun cu ajutorul mixerului, pana obtii o compozitie spumoasa.

- laptele se fierbe cu batonul de vanilie si de scortisoara, apoi se indeparteaza condimentele si se lasa la racit.

- spuma de oua se adauga peste lapte, iar aceasta crema (lichida) se toarna peste aluatul de patiserie copt in forme. 

- cuptorul trebuie sa fie foarte incins:)

- se coc tartele pana prind o nuanta cafenie pe deasupra. Cand sunt gata, se presara pe ele scortisoara si zahar vanilat.


Pastel de Nata

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 6 galbenusuri, 100 ml lapte gras, 350 ml frisca, 80 g faina, 9 linguri de zahar, vanilie, scortisoara, coaja de lamaie. 

  
Mod de preparare:

- aluatul se coace in forme la fel ca mai sus.

- crema se face astfel: galbenusurile se bat cu zaharul in bain-marie, pana se obtine o crema groasa si se topeste zaharul.

- laptele si faina se amesteca si se pun peste galbenusuri.

- frisca se bate separat si apoi se adauga treptat crema de oua cu zahar si laptele, apoi condimentele. 

- spuma astfel obtinuta se toarna in formele de tarte si acestea se coc la foc mic pana devin aurii. Se servesc cu zahar vanilat. 

  
Indiferent ce reteta alegi, eu iti urez distractie placuta in bucatarie si sper sa obtii cel mai bun desert pe care l-ai facut vreodata:)


Pastel de Nata nu este doar cel mai renumit desert portughez, ci si unul dintre cele mai indragite dulciuri din lumea intreaga. Turistii stau ore in sir la rand pentru a degusta aceasta delicatesa! Eu m-am gandit sa il prepar pentru voi si sa va scriu cateva retete, tinand cont ca cea originala este pazita cu strasnicie de marii patiseri. Iata mai jos cele mai bune si mai grozave Pasteis de Nata...

Aceste mini tarte cu o crema delicioasa de ou au fost preparate prima data prin secolul al 18-lea, de niste maicute de la o manastire catolica din Belem, Lisabona, pentru vizitatorii lor. Prevazatoare, maicutele au dat spre pastrare reteta unei patiserii aflate in vecinatate. 

Manastirea s-a inchis in 1820, insa faimoasele tarte se prepara si in ziua de azi. Patiseria din Belem a respectat reteta simpla a maicutelor pana in 1837, iar de atunci au inceput sa presare pe tarte scortisoara si zahar pudra, pentru un aspect desavarsit. 

Inca din acele vremuri, turistii, localnicii, dar mai ales copiii erau innebuniti dupa aceste micute, dar fabuloase tarte, iar reteta s-a raspandit intai pe teritoriul Portugaliei si apoi in intreaga lume. Acum in Portugalia, Franta, SUA, Spania, Australia, Singapore si China, turistii stau ore in sir la rand doar pentru a gusta o astfel de delicatesa. 

Care este motivul? In afara de gustul excelent, evident... Poate un motiv ar fi reteta originala pe care nu o cunoaste nimeni sau secretul pastrat cu sfintenie de chef-ii marilor restaurante. Poate faptul ca mirosul acestui amestec de lapte, oua si scortisoara te poate ameti. Sau poate ca sunt atat de mici incat nu-ti vine sa crezi ca sunt perfecte, pana nu incerci. Iar dupa ce incerci, nu te mai poti opri:))

  
Cert este faptul ca oricine poate incerca sa le prepare acasa. Iar apoi, cand ajungeti in Lisabona, va puteti opri sa le gustati colo unde au fost inventate...

Reteta originala se pare ca era una foarte simpla - dintr-un aluat facut cu apa, faina si unt si o crema cu lapte, zahar si oua, insa de-a lungul timpului maestrii patiseri si-au pus amprenta pe aceasta reteta atat de populara, contand pe faptul ca nimeni nu stia de fapt ce si cum. 

Acum in lume, Pasteis de Nata se prepara in aproape toate cafenelele, dupa tot atat de multe retete. Cele mai multe dintre acestea indica un amestec din oua, zahar si lapte, cu adaos de mirodenii, insa mai sunt unele care sustin ca tartele ies la fel de bune si cu frisca, faina, smantana sau iaurt. Indiferent care este alegerea ta, trebuie sa le incerci:)

Mai jos va ofer doua variante de retete de Pastel de Nata - celebra tarta portugheza cu ou!


Pastel de Belem

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 500 ml lapte gras, 9 galbenusuri, 9 linguri de zahar brun, 1 baton de vanilie, 1 baton de scortisoara si zahar vanilat.

  
Mod de preparare: 

- aluatul se taie rondele si se "muleaza" pe forme de briose sau tarte unse cu unt. Se coace circa 10 minute la foc mediu, in cuptorul incins in prealabil.

- galbenusurile se bat cu zaharul brun cu ajutorul mixerului, pana obtii o compozitie spumoasa.

- laptele se fierbe cu batonul de vanilie si de scortisoara, apoi se indeparteaza condimentele si se lasa la racit.

- spuma de oua se adauga peste lapte, iar aceasta crema (lichida) se toarna peste aluatul de patiserie copt in forme. 

- cuptorul trebuie sa fie foarte incins:)

- se coc tartele pana prind o nuanta cafenie pe deasupra. Cand sunt gata, se presara pe ele scortisoara si zahar vanilat.


Pastel de Nata

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 6 galbenusuri, 100 ml lapte gras, 350 ml frisca, 80 g faina, 9 linguri de zahar, vanilie, scortisoara, coaja de lamaie. 

  
Mod de preparare:

- aluatul se coace in forme la fel ca mai sus.

- crema se face astfel: galbenusurile se bat cu zaharul in bain-marie, pana se obtine o crema groasa si se topeste zaharul.

- laptele si faina se amesteca si se pun peste galbenusuri.

- frisca se bate separat si apoi se adauga treptat crema de oua cu zahar si laptele, apoi condimentele. 

- spuma astfel obtinuta se toarna in formele de tarte si acestea se coc la foc mic pana devin aurii. Se servesc cu zahar vanilat. 

  
Indiferent ce reteta alegi, eu iti urez distractie placuta in bucatarie si sper sa obtii cel mai bun desert pe care l-ai facut vreodata:)


Pastel de Nata nu este doar cel mai renumit desert portughez, ci si unul dintre cele mai indragite dulciuri din lumea intreaga. Turistii stau ore in sir la rand pentru a degusta aceasta delicatesa! Eu m-am gandit sa il prepar pentru voi si sa va scriu cateva retete, tinand cont ca cea originala este pazita cu strasnicie de marii patiseri. Iata mai jos cele mai bune si mai grozave Pasteis de Nata...

Aceste mini tarte cu o crema delicioasa de ou au fost preparate prima data prin secolul al 18-lea, de niste maicute de la o manastire catolica din Belem, Lisabona, pentru vizitatorii lor. Prevazatoare, maicutele au dat spre pastrare reteta unei patiserii aflate in vecinatate. 

Manastirea s-a inchis in 1820, insa faimoasele tarte se prepara si in ziua de azi. Patiseria din Belem a respectat reteta simpla a maicutelor pana in 1837, iar de atunci au inceput sa presare pe tarte scortisoara si zahar pudra, pentru un aspect desavarsit. 

Inca din acele vremuri, turistii, localnicii, dar mai ales copiii erau innebuniti dupa aceste micute, dar fabuloase tarte, iar reteta s-a raspandit intai pe teritoriul Portugaliei si apoi in intreaga lume. Acum in Portugalia, Franta, SUA, Spania, Australia, Singapore si China, turistii stau ore in sir la rand doar pentru a gusta o astfel de delicatesa. 

Care este motivul? In afara de gustul excelent, evident... Poate un motiv ar fi reteta originala pe care nu o cunoaste nimeni sau secretul pastrat cu sfintenie de chef-ii marilor restaurante. Poate faptul ca mirosul acestui amestec de lapte, oua si scortisoara te poate ameti. Sau poate ca sunt atat de mici incat nu-ti vine sa crezi ca sunt perfecte, pana nu incerci. Iar dupa ce incerci, nu te mai poti opri:))

  
Cert este faptul ca oricine poate incerca sa le prepare acasa. Iar apoi, cand ajungeti in Lisabona, va puteti opri sa le gustati colo unde au fost inventate...

Reteta originala se pare ca era una foarte simpla - dintr-un aluat facut cu apa, faina si unt si o crema cu lapte, zahar si oua, insa de-a lungul timpului maestrii patiseri si-au pus amprenta pe aceasta reteta atat de populara, contand pe faptul ca nimeni nu stia de fapt ce si cum. 

Acum in lume, Pasteis de Nata se prepara in aproape toate cafenelele, dupa tot atat de multe retete. Cele mai multe dintre acestea indica un amestec din oua, zahar si lapte, cu adaos de mirodenii, insa mai sunt unele care sustin ca tartele ies la fel de bune si cu frisca, faina, smantana sau iaurt. Indiferent care este alegerea ta, trebuie sa le incerci:)

Mai jos va ofer doua variante de retete de Pastel de Nata - celebra tarta portugheza cu ou!


Pastel de Belem

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 500 ml lapte gras, 9 galbenusuri, 9 linguri de zahar brun, 1 baton de vanilie, 1 baton de scortisoara si zahar vanilat.

  
Mod de preparare: 

- aluatul se taie rondele si se "muleaza" pe forme de briose sau tarte unse cu unt. Se coace circa 10 minute la foc mediu, in cuptorul incins in prealabil.

- galbenusurile se bat cu zaharul brun cu ajutorul mixerului, pana obtii o compozitie spumoasa.

- laptele se fierbe cu batonul de vanilie si de scortisoara, apoi se indeparteaza condimentele si se lasa la racit.

- spuma de oua se adauga peste lapte, iar aceasta crema (lichida) se toarna peste aluatul de patiserie copt in forme. 

- cuptorul trebuie sa fie foarte incins:)

- se coc tartele pana prind o nuanta cafenie pe deasupra. Cand sunt gata, se presara pe ele scortisoara si zahar vanilat.


Pastel de Nata

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 6 galbenusuri, 100 ml lapte gras, 350 ml frisca, 80 g faina, 9 linguri de zahar, vanilie, scortisoara, coaja de lamaie. 

  
Mod de preparare:

- aluatul se coace in forme la fel ca mai sus.

- crema se face astfel: galbenusurile se bat cu zaharul in bain-marie, pana se obtine o crema groasa si se topeste zaharul.

- laptele si faina se amesteca si se pun peste galbenusuri.

- frisca se bate separat si apoi se adauga treptat crema de oua cu zahar si laptele, apoi condimentele. 

- spuma astfel obtinuta se toarna in formele de tarte si acestea se coc la foc mic pana devin aurii. Se servesc cu zahar vanilat. 

  
Indiferent ce reteta alegi, eu iti urez distractie placuta in bucatarie si sper sa obtii cel mai bun desert pe care l-ai facut vreodata:)

Pastel de Nata - tarte portugheze cu crema de ou

Pastel de Nata - tarte portugheze cu crema de ou


Pastel de Nata nu este doar cel mai renumit desert portughez, ci si unul dintre cele mai indragite dulciuri din lumea intreaga. Turistii stau ore in sir la rand pentru a degusta aceasta delicatesa! Eu m-am gandit sa il prepar pentru voi si sa va scriu cateva retete, tinand cont ca cea originala este pazita cu strasnicie de marii patiseri. Iata mai jos cele mai bune si mai grozave Pasteis de Nata...

Aceste mini tarte cu o crema delicioasa de ou au fost preparate prima data prin secolul al 18-lea, de niste maicute de la o manastire catolica din Belem, Lisabona, pentru vizitatorii lor. Prevazatoare, maicutele au dat spre pastrare reteta unei patiserii aflate in vecinatate. 

Manastirea s-a inchis in 1820, insa faimoasele tarte se prepara si in ziua de azi. Patiseria din Belem a respectat reteta simpla a maicutelor pana in 1837, iar de atunci au inceput sa presare pe tarte scortisoara si zahar pudra, pentru un aspect desavarsit. 

Inca din acele vremuri, turistii, localnicii, dar mai ales copiii erau innebuniti dupa aceste micute, dar fabuloase tarte, iar reteta s-a raspandit intai pe teritoriul Portugaliei si apoi in intreaga lume. Acum in Portugalia, Franta, SUA, Spania, Australia, Singapore si China, turistii stau ore in sir la rand doar pentru a gusta o astfel de delicatesa. 

Care este motivul? In afara de gustul excelent, evident... Poate un motiv ar fi reteta originala pe care nu o cunoaste nimeni sau secretul pastrat cu sfintenie de chef-ii marilor restaurante. Poate faptul ca mirosul acestui amestec de lapte, oua si scortisoara te poate ameti. Sau poate ca sunt atat de mici incat nu-ti vine sa crezi ca sunt perfecte, pana nu incerci. Iar dupa ce incerci, nu te mai poti opri:))

  
Cert este faptul ca oricine poate incerca sa le prepare acasa. Iar apoi, cand ajungeti in Lisabona, va puteti opri sa le gustati colo unde au fost inventate...

Reteta originala se pare ca era una foarte simpla - dintr-un aluat facut cu apa, faina si unt si o crema cu lapte, zahar si oua, insa de-a lungul timpului maestrii patiseri si-au pus amprenta pe aceasta reteta atat de populara, contand pe faptul ca nimeni nu stia de fapt ce si cum. 

Acum in lume, Pasteis de Nata se prepara in aproape toate cafenelele, dupa tot atat de multe retete. Cele mai multe dintre acestea indica un amestec din oua, zahar si lapte, cu adaos de mirodenii, insa mai sunt unele care sustin ca tartele ies la fel de bune si cu frisca, faina, smantana sau iaurt. Indiferent care este alegerea ta, trebuie sa le incerci:)

Mai jos va ofer doua variante de retete de Pastel de Nata - celebra tarta portugheza cu ou!


Pastel de Belem

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 500 ml lapte gras, 9 galbenusuri, 9 linguri de zahar brun, 1 baton de vanilie, 1 baton de scortisoara si zahar vanilat.

  
Mod de preparare: 

- aluatul se taie rondele si se "muleaza" pe forme de briose sau tarte unse cu unt. Se coace circa 10 minute la foc mediu, in cuptorul incins in prealabil.

- galbenusurile se bat cu zaharul brun cu ajutorul mixerului, pana obtii o compozitie spumoasa.

- laptele se fierbe cu batonul de vanilie si de scortisoara, apoi se indeparteaza condimentele si se lasa la racit.

- spuma de oua se adauga peste lapte, iar aceasta crema (lichida) se toarna peste aluatul de patiserie copt in forme. 

- cuptorul trebuie sa fie foarte incins:)

- se coc tartele pana prind o nuanta cafenie pe deasupra. Cand sunt gata, se presara pe ele scortisoara si zahar vanilat.


Pastel de Nata

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 6 galbenusuri, 100 ml lapte gras, 350 ml frisca, 80 g faina, 9 linguri de zahar, vanilie, scortisoara, coaja de lamaie. 

  
Mod de preparare:

- aluatul se coace in forme la fel ca mai sus.

- crema se face astfel: galbenusurile se bat cu zaharul in bain-marie, pana se obtine o crema groasa si se topeste zaharul.

- laptele si faina se amesteca si se pun peste galbenusuri.

- frisca se bate separat si apoi se adauga treptat crema de oua cu zahar si laptele, apoi condimentele. 

- spuma astfel obtinuta se toarna in formele de tarte si acestea se coc la foc mic pana devin aurii. Se servesc cu zahar vanilat. 

  
Indiferent ce reteta alegi, eu iti urez distractie placuta in bucatarie si sper sa obtii cel mai bun desert pe care l-ai facut vreodata:)

Pastel de Nata - tarte portugheze cu crema de ou

Pastel de Nata - tarte portugheze cu crema de ou


Pastel de Nata nu este doar cel mai renumit desert portughez, ci si unul dintre cele mai indragite dulciuri din lumea intreaga. Turistii stau ore in sir la rand pentru a degusta aceasta delicatesa! Eu m-am gandit sa il prepar pentru voi si sa va scriu cateva retete, tinand cont ca cea originala este pazita cu strasnicie de marii patiseri. Iata mai jos cele mai bune si mai grozave Pasteis de Nata...

Aceste mini tarte cu o crema delicioasa de ou au fost preparate prima data prin secolul al 18-lea, de niste maicute de la o manastire catolica din Belem, Lisabona, pentru vizitatorii lor. Prevazatoare, maicutele au dat spre pastrare reteta unei patiserii aflate in vecinatate. 

Manastirea s-a inchis in 1820, insa faimoasele tarte se prepara si in ziua de azi. Patiseria din Belem a respectat reteta simpla a maicutelor pana in 1837, iar de atunci au inceput sa presare pe tarte scortisoara si zahar pudra, pentru un aspect desavarsit. 

Inca din acele vremuri, turistii, localnicii, dar mai ales copiii erau innebuniti dupa aceste micute, dar fabuloase tarte, iar reteta s-a raspandit intai pe teritoriul Portugaliei si apoi in intreaga lume. Acum in Portugalia, Franta, SUA, Spania, Australia, Singapore si China, turistii stau ore in sir la rand doar pentru a gusta o astfel de delicatesa. 

Care este motivul? In afara de gustul excelent, evident... Poate un motiv ar fi reteta originala pe care nu o cunoaste nimeni sau secretul pastrat cu sfintenie de chef-ii marilor restaurante. Poate faptul ca mirosul acestui amestec de lapte, oua si scortisoara te poate ameti. Sau poate ca sunt atat de mici incat nu-ti vine sa crezi ca sunt perfecte, pana nu incerci. Iar dupa ce incerci, nu te mai poti opri:))

  
Cert este faptul ca oricine poate incerca sa le prepare acasa. Iar apoi, cand ajungeti in Lisabona, va puteti opri sa le gustati colo unde au fost inventate...

Reteta originala se pare ca era una foarte simpla - dintr-un aluat facut cu apa, faina si unt si o crema cu lapte, zahar si oua, insa de-a lungul timpului maestrii patiseri si-au pus amprenta pe aceasta reteta atat de populara, contand pe faptul ca nimeni nu stia de fapt ce si cum. 

Acum in lume, Pasteis de Nata se prepara in aproape toate cafenelele, dupa tot atat de multe retete. Cele mai multe dintre acestea indica un amestec din oua, zahar si lapte, cu adaos de mirodenii, insa mai sunt unele care sustin ca tartele ies la fel de bune si cu frisca, faina, smantana sau iaurt. Indiferent care este alegerea ta, trebuie sa le incerci:)

Mai jos va ofer doua variante de retete de Pastel de Nata - celebra tarta portugheza cu ou!


Pastel de Belem

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 500 ml lapte gras, 9 galbenusuri, 9 linguri de zahar brun, 1 baton de vanilie, 1 baton de scortisoara si zahar vanilat.

  
Mod de preparare: 

- aluatul se taie rondele si se "muleaza" pe forme de briose sau tarte unse cu unt. Se coace circa 10 minute la foc mediu, in cuptorul incins in prealabil.

- galbenusurile se bat cu zaharul brun cu ajutorul mixerului, pana obtii o compozitie spumoasa.

- laptele se fierbe cu batonul de vanilie si de scortisoara, apoi se indeparteaza condimentele si se lasa la racit.

- spuma de oua se adauga peste lapte, iar aceasta crema (lichida) se toarna peste aluatul de patiserie copt in forme. 

- cuptorul trebuie sa fie foarte incins:)

- se coc tartele pana prind o nuanta cafenie pe deasupra. Cand sunt gata, se presara pe ele scortisoara si zahar vanilat.


Pastel de Nata

Ingrediente: aluat de patiserie din comert, 6 galbenusuri, 100 ml lapte gras, 350 ml frisca, 80 g faina, 9 linguri de zahar, vanilie, scortisoara, coaja de lamaie. 

  
Mod de preparare:

- aluatul se coace in forme la fel ca mai sus.

- crema se face astfel: galbenusurile se bat cu zaharul in bain-marie, pana se obtine o crema groasa si se topeste zaharul.

- laptele si faina se amesteca si se pun peste galbenusuri.

- frisca se bate separat si apoi se adauga treptat crema de oua cu zahar si laptele, apoi condimentele. 

- spuma astfel obtinuta se toarna in formele de tarte si acestea se coc la foc mic pana devin aurii. Se servesc cu zahar vanilat. 

  
Indiferent ce reteta alegi, eu iti urez distractie placuta in bucatarie si sper sa obtii cel mai bun desert pe care l-ai facut vreodata:)